VEELGESTELDE VRAGEN
WAAROM IS HOUT EEN DUURZAME ENERGIEBRON?
Hout is een zogenaamde regeneratieve houtbron. Een boom neemt tijdens de groei CO2 uit de lucht en zet deze om in biomassa (hout). Bij de verbranding komt niet meer CO2 vrij dan de boom uit de lucht heeft genomen. Eenzelfde hoeveelheid CO2 komt ook vrij als het hout niet verbrandt maar in de natuur vergaat.Met olie, gas of kolen wordt CO2 aan de omgeving toegevoegd die hier niet eerder aanwezig was. Dit leidt tot verhoging van de CO2 waarden en daarmede tot het broeikaseffect.
IS ER VOLDOENDE HOUT?
Op dit moment is er ruimschoots voldoende hout in Nederland te weten circa 83 miljoen kubieke meter. De houtvoorraad in Nederland en in heel Europa neemt zelfs toe. Jaarlijks groeit er alleen in Nederland circa 2,7 miljoen kubieke meter bij. Er is dus meer dan genoeg hout beschikbaar.
WAT IS HET GEMIDDELD VERBRUIK VAN EEN RIZZOLI HOUTFORNUIS?
Het gemiddeld verbruik is afhankelijk van de grootte, omvang en functie van het fornuis. Rizzoli fornuizen zijn er vanaf 4 Kw tot ruim 30Kw. Het gemiddeld verbruik varieert van 2 tot 8 kilogram per uur. Met een 8 kilogram hout wordt een nominaal vermogen van 30 Kw geproduceerd waarmee een groot huis warm gestookt kan worden.
WAT IS DE LEVENSDUUR VAN RIZZOLI HOUTFORNUIS?
Volgens opgave van de fabriek wordt de gemiddelde levensduur van een Rizzoli houtfornuis geschat op vele tientallen jaren. Eventuele herstellingen van bijvoorbeeld de brandkamer kunnen ook na 20 jaar nog doorgevoerd worden. Elk Rizzoli fornuis heeft een eigen unieke code en is bij de fabriek hiermee bekend. Service is voor onbepaalde tijd gegarandeerd.
WAAROM IS DE COMBINATIE VAN EEN HOUTKACHEL MET EEN ZONNECOLLECTOR SYSTEEM IDEAAL?
De combinatie van beide systemen geeft niet alleen een maximale onafhankelijkheid van de netaanbieders van gas of olie maar vult elkaar ook ideaal aan. Gedurende de zonnige maanden voorziet het zonnecollector systeem in de vrijwel volledige behoefte aan warm water. Precies als de dagen korter worden en de zonne-uren afnemen, zult u door het stoken van hout in het Rizzoli houtfornuis kunnen voorzien in de toenemende warmwater behoefte en ook het c.v. systeem hiermee kunnen voeden. Het buffervat zorgt er hierbij voor dat er steeds een voldoende hoeveelheid warmwater beschikbaar is als u dit nodig heeft.
WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR EEN GOEDE VERBRANDING VAN HET HOUT?
De voorwaarden zijn:
– droog hout (niet meer dan 20% vochtigheid);
– optimale verbranding door voldoende luchttoevoer;
– een schoon fornuis of kachel en een schone rookgasafvoer;
– voldoende hout.
LEVERT HET STOKEN VAN HOUT GEEN FIJNSTOFBELASTING OP?
Bij het goed stoken van hout komen in beperkte mate giftige stoffen vrij evenals fijnstof. Toch zijn er maatregelen te nemen om deze uitstoot te beperken waaronder:
– een goede verbranding van schoon en droog hout;
– een fornuis of kachel met hoog rendement (Rizzoli fornuizen hebben een rendement tot 80%);
– desgewenst kan een fijnstof filter geplaatst worden. Dergelijke filters kunnen tot 90% van de fijnstof uit de rookgassen verwijderen. Camino houtfornuizen verwacht spoedig een nieuw in de markt te introduceren fijnstof filter van Duitse makelij aan haar programma toe te voegen.
KAN IK GOED KOKEN OP EEN RIZZOLI HOUTFORNUIS?
De Rizzoli houtfornuizen worden ruim 100 jaar geproduceerd en worden juist zo gewaardeerd vanwege hun uitstekende gebruiksmogelijkheden in de keuken. De grote stalen kookplaat biedt ruimte voor wel zeven pannen waarbij u door te schuiven optimaal gebruik kunt maken van de verschillende warmtezones. Aangezien deze kookplaat bij een in werking zijnd fornuis voortdurend warm is, nodigt het houtfornuis uit tot het bereiden van gerechten die een wat langere kooktijd toestaan. Ook de oven is steeds warm en kan op elk gewenst moment gebruikt worden.
WAT IS DE INVESTERING VAN EEN TOTAAL SYSTEEM BESTAAN UIT EEN HOUTFORNUIS, ZONNECOLLECTOR SYSTEEM IN DE VORM VAN HEATPIPES, EEN BUFFERVAT EN BIJBEHORENDE STURING?
Hoewel de invulling van elk systeem maatwerk is en afhankelijk van uw persoonlijke behoefte dient u voor een volledig systeem te rekenen op een investering van circa €12.500,- voor het houtfornuis, de zonnecollector, het buffervat en de bijbehorende apparatuur. Hier komen dan de installatiekosten nog bij. Na realisatie zult u echter grotendeels gratis met zonne-energie en deels tegen de lagere kosten van haardhout –geheel onafhankelijk- in uw energiebehoefte voorzien, en dat gedurende tientallen jaren.